E
Inframodel 4.0.4 julkaistu
mennessä buildingSMART Finland | huhti 1, 2020

Jo perinteeksi muodostuneen julkaisupäivän, aprillipäivän kunniaksi, on jälleen aika uutisoida muutoksista standardeissa. Tänään 1.4.2020 onkin ilo ja kunnia ilmoittaa, että Inframodel 5 -versio julkaistaan tänään iltapäivällä. Inframodel, tai tuttavallisemmin lyhennettynä IM, päivittyy versioon 5 ja pohjautuu jatkossa uuteen formaattiin.

”Huomasimme tämän formaatin ylivertaisuuden ja päätimme toimia välittömästi. Tämän uuden formaatin etuna on, että se mahdollistaa todella laajan ja rikkaan tavan siirtää tietoa. Yhteentoimivuuden osalta parasta on, että jokaisesta Windows tietokoneesta löytyy ohjelmisto, jolla malleja päästään tarkastelemaan. Tästä syystä sopivan teknologian puuttuminen tai ohjelmistojen yhteensopivuus ei ole enään tekosyy tai ongelma, jalkautettaessa mallipohjaista toimintatapaa. Ai niin, sen Windowsin mukana tulevan ohjelman nimi on Paint.” -Juha Liukas kommentoi.

Inframodel 5 tullaan nyt iltapäivällä julkaisemaan ja jatkossa emme käytä enään LandXML -formaattia perustuksena, vaan siirrymme välittömästi käyttämään .PNG muotoa. Ähäkutti, aprillia!

Inframodel 4.0.4 muutokset

Todellisuudessa emme ihan vielä saa Inframodel 5 -versiota julkaistua, sen sijaan julkaisemme nyt Inframodel version 4.0.4, joka sisältää pieniä muutoksia ja korjauksia, jotka selkeyttävät ja yhdenmukaistavat tiedonsiirtoformaatin määrittelyä ja käyttötapauksia. Muutosten myötä YIV, InfraBIM-Nimikkeistö, Infra Rakentajakoodaus, Inframodel -käyttöohje, skeema ja online dokumentaatio ovat yhteneväisiä.

Muutamia nostoja version 4.0.4 muutoksista:

 • Yleisten inframallivaatimusten ja Inframodel käyttöönotto -ohjeiden mukainen ääkkösten ja erikoismerkkien käyttäminen on kielletty myös tiedoston sisäisessä nimeämisessä ja ominaisuustiedoissa. Välilyönti on sallittu, mutta erikoismerkit ja ääkköset ei.
 • Dokumentaation sisältöä selkeytetty sisällysluettelon, ohjeistavien tekstien ja kuvien osalta. Lisäksi kaikki viittaukset ja linkit eri ohjeistuksiin, vaatimuksiin, arvojoukkoihin, nimikkeistöihin tms. päivitetty.
 • Type coding systems: viittaukset liittyvään ohjeistukseen korjattu Väylä.fi sivustolle ja määritelty arvot vastaamaan nykyistä käytäntöä ja ohjeistusta. TIEL tai Tielaitos ei ole enää sallittu!
  • terrainCoding: Infra
  • surfaceCoding: InfraBIM
  • infraCoding: InfraBIM
 • Lisättyjä elementtejä
  • Source data / Boundaries on lisätty vapaaehtoiseksi elementiksi
  • Structural layers ominaisuustietoja tarkennettu ja uusia arvoja lisätty (strength, E-Module, loadCapacity)
 • Survey method accuracy types poistettu dokumentaatiosta ja ohjeistusta tarkennettu. Korvattu linkillä RAK-koodaukseen: https://buildingsmart.fi/wp-content/uploads/2018/08/Infra-Rakentajakoodaus_v.2.3.xlsx
 • Kaivojen (Struct) Invert –elementin attribuutti elev määrittely ”elevation of the water level” tarkennetaan: invert level (normaali putki) tai crown level (paineputki)

 

Liittenä yksityiskohtaisempi esitys Inframodel 4.0.4 muutoksista: im404_muutokset.pptx

Mukavaa kevättä ja hauskaa aprillipäivää!

Lisätietoja:

BuildingSMART Finland: https://buildingsmart.fi/infrabim/inframodel/

Juha Liukas, Sitowise (etunimi.sukunimi@sitowise.com)
Juha Hyvärinen, JHY (etunimi @jhy.fi)
Jari Kainuvaara, Novatron (etunimi.sukunimi@novatron.fi)

 

E
bSF Infra –toimialan yleiskokous 17.3. klo 14-16 Skypellä
mennessä buildingSMART Finland | maalis 6, 2020