E
bSF-aktiivi valokeilassa: lehtori Päivi Jäväjä

Koulutus on kaikkien asia! 


🏌🏼‍♀️Kuka: Päivi Jäväjä 

 

> Rakennusalan diplomi-insinööri, tietotekniikan lisensiaatti ja opettaja 

> Innostunut rakennusalasta jo lukiossa ja päätynyt Vaasaan opiskelemaan rakennusinsinööriksi.  

> Aloittanut työuran rakennesuunnitelijana Juvan insinööritoimistossa 

> Siirtyi Seinäjoen ammattikorkeakouluun rakennustekniikan lehtoriksi 

> Suoritti DI-tutkinnon TTKK:lla ja tietotekniikan lisensiaatin tutkinnon Vaasan yliopistossa 

> Nykyään toimii yliopettajana Metropolian ammattikorkeakoulussa, josta tehtävästä on siirtymässä eläkkeelle lähiaikoina 

> Innostuu rakenteiden mekaniikasta, tietotekniikasta ja lujuusopista  

 

 

📚 Pienet suuret asiat 

1. Lapsuuden unelma-ammatti: Jotain jännää ja poikamaista, ehkä lentäjä tai linja-auton kuljettaja 

2. Lempielokuva: Koskemattomat 

3. Lempiruoka: Peuran filee ja kanttarellit  

4. Vapaa-ajan tekeminen: Golf, lukeminen, lapsenlasten kanssa puuhailu, kuntosali, vesijuoksu, matkailu 

5. Lempimauste: Valkosipuli 

6. Rakkain romaani: Opin tiellä, Tara Westover 

7. Esikuva: selviytymistarinoiden sankarit 

8. Elämän tarkoitus: Oppiminen, elämään oppiminen ja itsensä toteuttaminen 

9. Lempilausahdus Onnistuminen on uskalluksen lapsi (ellei uskalla, ei voi onnistua) 

 

 

Kauanko olet ollut aktiivinen buildingSMART-verkostossa? 

Hakeuduin jo vuosituhannen alussa Tarja Mäkeläisen johtamaan Dipolin Tietovera-koulutukseen, koska tietomalliasiat kolahtivat syvälle sieluun, heti kun niistä kuulin. Siitä lähtien olen ollut jonkinlainen BIM-intoilija läpi urani.

Muutin Seinäjoelta Espooseen vuonna 2006, ja Anna-Riitta Kallisen innostuksen ansiosta perustimme vuonna 2013 buildingSMARTin koulutuksen toimialaryhmän. Perustavaan kokoukseen saatiin kiitettävä määrä BIM-innostuneita mukaan, mukana oli useita ammattikorkeakoulujen edustajia sekä rakennusalan yritysten koulutusvastaavia. Toimin ryhmän vetäjänä vuoden 2020 elokuuhun saakka.

Nykyään toimialaryhmän nimi on Osaaminen ja muutosjohtaminen, se on erinomainen laajennus toiminnassa. Timo Lehtoviita toimii ryhmän vetäjänä nykyään. Hän on hyvä kollegani, jonka kanssa olemme mm. julkaisseet vuonna 2016 ensimmäisen suomenkielisen tietomallin hyödyntämisen oppikirjan ”Tietomallintaminen rakennustyömaalla” Rakennustiedon kustantamana. Timon luotsaaman toimialaryhmän toimintaa seuraillessani, olen kovasti tyytyväinen, että toiminta on laajentunut ja saanut uusia muotoja. Ryhmän perustamisen yhteydessä asetimme tavoitteen, että kaikkeen rakennusalan koulutukseen tietomalleista tulisi tehokas työkalu ammattiaineissa hyödynnettäväksi. Edelleen tämä tavoite on jossain määrin saavuttamatta, toki hyvällä tiellä ollaan ja täydennyskoulutuksen kautta paikataan perusopetuksen aukkoja.

Osaamisen ja muutosjohtamisen toimialan ryhmän tavoitteena on nostaa osaamisen ja koulutuksen merkitystä. Vakiointityö ja standardointi eivät laajene suuren joukon käyttöön, jos osaamista ei ole. Hyvä edistysaskel bSF:n organisaatiokaaviossa on se, että koulutus on laajennettu kaikkien toimialaryhmien yhteiseksi asiaksi. Aiemmin toiminta oli siiloutunutta, mutta vihdoin koulutus nähdään yhdistävänä tekijänä muiden toimialojen välillä. Koulutus on kaikkien asia.


 Mikä sinua kiinnostaa tietomallintamisen vakioinnissa tai rakennetussa ympäristössä? Mikä siinä ajaa sinua eteenpäin?  

Kyllä se haaste tietoisuuden levittämisestä, laajasta tietomallintamisen vakioinnista ja  käyttöönotosta on kantava voima. Rakennusalan hitaasta, mutta vähitellen laajenevasta kehittymisestä eräs todiste on rakentamista ohjaavien viranomaisten mukaan tuleminen tietomallien käyttäjien ketjuun. Uskon, että viranomaisvaatimukset suunnittelun laadun ja jämäkän tietomallien haltuunoton suhteen antavat tarvittavaa ryhtiä koko alalle. Hyvä asia on myös lainsäädännön ja standardisoinnin eteneminen parempaan suuntaan. Tiedon levittämisen tavoite on sitä, että rakentamisessa työtä tehdään järkevästi ja tehokkaasti vakioidulla sisällöllä, näin parantaen kokonaisvaltaisesti alan risuista tiedonhallintaa.

Kiitos kaukonäköisyydestä edelläkävijäkunnille, jotka ovat lähteneet ennakkoluulottomasti kouluttamaan henkilöstöään tulevan digitalisaation vaatimuksiin. Mainittakoon Vantaa, Järvenpää, Hyvinkää, Helsinki, Oulu ja nykyään onneksi olkoon myös jo useat muut kunnat. Valtion tukemat kehityshankkeet ovat vauhtipyöriä digitalisaation etenemisessä, näitä lisää!


Mitä RYTV-hankeohjelma voi tarjota koulutukselle? 

RYTV-hankeohjelmassa kehitteillä oleva sisältö on loistavaa. Hyvä asia on se, että koko rakennettu ympäristö on siinä mukana. Kuilu infran ja talonrakentamisen välillä on ollut syvä, vaikka rakennettu ympäristö on yhteinen lopputuotteemme. Tärkeää on, että RYTV-hankeohjelmassa pidetään koulutuksen ja osaamisen näkökulmaa selkeästi näkyvillä. Myös viestintää ja markkinointia tarvitaan, esimerkiksi RYTV-asiantuntijoiden näkyvä kiertue ammattikorkeakouluissa, ammattioppilaitoksissa ja yliopistoissa yms. näkyvää ja räväkkää. Muuten asia on suurelta rakentamisen asiantuntijoiden enemmistöltä tietämättömyyden verhon peitossa.

 

Mitä tietomallintamisen tulevaisuudessa odottaa? 

Jos minä saisin päättää, tulevaisuudessa kaikki toimisi kuten nyt ohjeisiin on kirjoitettu. On turhauttavaa nähdä rakennusalan ponnistelevan viime vuosituhannen aikaisilla menetelmillä, vaikka yhteiskunnan laajan digitalisoitumisen aiheuttamia tuottavuuden parantumisen merkkejä on nähtävissä kaikkialla. Tulevaisuudessa tietomallien käyttö olisi käyttäjäystävällistä, pyrkimys digimenetelmien tehokkaaseen hyödyntämiseen olisi ykkösprioriteetti yrityksissä. Rakentaminen siirtyisi vaiheeseen Rakentaminen 2.0.


Mitä kiinnostavia projekteja sun elämässä on tulossa? 

Aika näyttää. Kiinnostavaa olisi tietomallintamisen oppimateriaalien kirjoittaminen eri kouluasteille. Digitaalisesta oppimisympäristöstä on ollut kollegoiden kanssa haaveita jo ikuisesti. Vielä se ei ole konkretisoitunut, siksi avaan ajatuksen julkisesti, jos joku haluaisi tähän asiaan tarttua. Idea on vapaasti käytössä.


Mikä on sinun urasi kohokohta? 

Kun opiskelijat saavat oivalluksia, innostus herää ja syntyy keskustelua, on ihan parasta.


 Mistä olet ylpeä 

On ollut hienoa saada tietomallikoulutuksia pyörimään Metropoliassa, ne ovat itselle tärkeimpiä asioita. Kaikkein painavin ja tärkein asia, mitä toivon on se, että koulutus pyörii vahvana ja että tietomallit tulevat vakiosisällöksi kaikessa rakentamisessa ja koulutuksessa.


sisään bSF Blogi
E
Yhteistyöalusta: dokumenttipohjien käyttö